Blog

Verstopt riool schoon, heel gewoon!

Achteloos in het toilet geworpen maandverbanden, tampons, ondergoed, frituurvet en schoonmaakdoekjes zorgen vaak voor verstoppingen in het riool. Onder het motto: ‘Riool schoon, heel gewoon?’ is de gemeente Zaanstad daarom een campagne begonnen die mensen ertoe moet bewegen minder rommel door toilet en gootsteen te spoelen.

Overal in de gemeente hangen posters met daarop de tekst: ‘Je kan de pot op! Zolang je billendoekjes, luiers, frituurvet en olie in de afvalbak doet.’

Het riool is vaak verstopt doordat mensen zaken door het riool spoelen die er niet in horen. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, u voelt het ook in uw eigen portemonnee: de kosten van het rioolonderhoud worden gedekt vanuit het rioolrecht dat u jaarlijks betaalt.

De gemeente zorgt voor het onderhoud van het riool, zodat het ons afvalwater blijft afvoeren. We kunnen onnodige verstoppingen van het riool voorkomen door afval op de juiste manier aan te bieden.

Riool verstopt door boosdoeners

Kookoliën, frituurvetten, schoonmaakdoekjes of maandverband: spoel het niet door het riool, maar gooi het weg in de afvalbak. Door verkeerd gebruik raken riolering en rioolgemalen regelmatig verstopt. De gemeentelijke onderhoudsdienst rukt ongeveer 700 keer per jaar uit om een verstopping te verhelpen! Op die momenten blijkt hoe belangrijk een goed werkend riool voor ons is.

Start campagne riool schoon campagne

De campagne brengt onder de aandacht dat gemeente en inwoners er samen voor kunnen zorgen dat het riool goed blijft werken. Leny Vissers-Koopman, wethouder beheer en onderhoud openbare ruimte, zei bij het officiële startsein voor de campagne: Met dit spraakmakende beeld en de opvallende tekst wordt nu de aandacht gevestigd op Riool schoon, heel gewoon’, zodat we allemaal weten wat we waar kunnen weggooien. De komende maanden wordt regelmatig aandacht besteed aan de manier waarop we het riool het beste schoon kunnen houden.